Ana Sayfa / Bilişim ve Teknoloji / Facebook’u Silmek Zorunda Değilsiniz Fakat Daha İyi Kullanabilirsiniz

Facebook’u Silmek Zorunda Değilsiniz Fakat Daha İyi Kullanabilirsiniz

Facebook hesabınız, kişisel bilgilerinizi adeta bir hortum gibi internete püskürtüyor. Peki, bunu nasıl durduracağız? Sosyal medya uzmanı Stan Horaczek cevapladı.

Facebook Uygulamaları

Muhtemelen Facebook verilerinize erişen çok fazla sayıda üçüncü parti uygulaması vardır.

Şu sıralar, Facebook’un yaklaşık 2 milyar aktif kullanıcısından biri olmak pek uygun değil. Şirket, ABD 2016 seçimlerindeki rolü ve “sahte haber çağına” katılması  yüzünden çok fazla ısındı. Vakıa, geçtiğimiz hafta Facebook’taki 50 milyon kullanıcıya ait kişisel bilgilerin Trump kampanyası üzerinde çalışan Cambridge Analytica adlı bir bilgi işlem firması tarafından kötüye kullanıldığının açıklanmasıyla tartışmalar zirveye tırmandı. Buna bir tepki olarak Facebook’un içinde bile, sosyal medyaya yayılan bir #deletefacebook kampanyası ortaya çıktı.

Mark Zukerberk’in şapkasını eline tutuşturmayı ve hesaplarımızı silebileceğimizi düşünmek oldukça güzel fakat birçok kullanıcı için bu kadar basit olmayacak. Bazıları için Facebook, dünyanın dört bir yanındaki aile ve arkadaşlarıyla iletişim halinde olmanın önemli bir yolu. Diğer bazılarının ise işleri Facebook’a dayanıyor. Bir kısım insanlar ise Facebook’ta dolaşmaktan zevk alıyorlar.

Gerçek şu ki Facebook’u de-aktive edip dondurmanız veya tümüyle silermeniz en iyisidir. Ancak bunu kullanmaya devam etmek isterseniz hayatınız ve kimliğinizle ilgili önemli ayrıntıların internetin uzak noktalarına ulaşması olasılığını azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler de var. İşte bilgi güvenliğinizi sağlayacak birkaç basit teknik:

Uygulama Erişimlerini Yönetmek

Bu uygulamalara erişimi, bir bilgisayardan veya Facebook mobil uygulaması üzerinde yönetebilirsiniz.

Üçüncü parti uygulamalarıyla ilgilenmeye son verin

Yaşlandığınızda yüzünüzün nasıl görünebileceğini görmeyi eğlenceli bulabilirsiniz. Ve tabii ki bir deha olduğumu söyleyen Facebook IQ testinin puanını paylaşmak istiyebilirim. Ancak sorun, bu küçük özelliklerin çoğunun üçüncü parti geliştiricilere “uygulamalar” olarak gelmesi ve Facebook’ta bulabileceğiniz en büyük güvenlik risklerinden bazılarını oluşturmalarıdır. Örneğin son zamanlardaki tartışma, yaklaşık 200 bin kişinin thisisyourdigitallife adlı bir Facebook uygulamasını kullanmasından kaynaklanıyordu. Bu uygulama, kullanıcılar ve kullanıcıların arkadaşları hakkındaki bazı özellikli bilgileri ele geçirdi. Bu verileri, kendi konumlarına benzer şeylere dayanan psikografik profiller oluşturmak için kullanan bir ajansa dönüştü. Kullanıcılar, çevrelerindeki kişilerin bu uygulamayı kullanıp beğendiklerini düşündüler.

Üçüncü parti uygulamalarından nasıl kurtulacaksınız

Hangi uygulamaların Facebook hesabınıza bağlandığını görmek için Ayarlar’a gidin ve soldaki menüdeki “Uygulamalar” bağlantısını tıklayın. Büyük bir liste bulacaksınız. Muhtemelen beklediğinizden daha büyük bir liste var, oradaki bazılarını yüklemeyi kabul ettiğinizi bile hatırlamıyor olabilirsiniz. Oradaki gerekli olmayan her şeyden ve ne olduğunu bilmediğiniz her şeyden kurtulmanız en iyisidir. Bu durumda ilk önce Google’ı kullanmalısınız.

Buraya tıklayarak Uygulama Ayarları menüsüne girebilirsiniz ve bu, her uygulamanın erişebileceği bilgileri ayarlayabilmenizi sağlar. Birçoğu temel bilgi istemektedir ancak bazıları, arkadaşlarınızdan gelen etkinlikler de dahil olmak üzere beklediğinizden çok daha fazlasını görebilir. Bu da söz konusu kampanya skandalının biçimine benzer.

Facebook gizlilik kontrolü

Facebook uygulamasındaki bu rehber araç, gizlilik ayarlarına dair genel bir görü kazanmak için teknoloji meraklısı olmayan kişilere hitap etmektedir. Ne var ki menülerin altında gömülü durumda.

Facebook Güvenlik Kontrolü’nü kullanın!

Facebook, küçük ve karikatürize bir dinozorun, neleri yayınladığınızı görebilenlerle ilgili menülerde yol gösterdiği yerleşik bir Gizlilik Kontrolü özelliğine sahiptir. Başlamak için uygun bir yer çünkü hem birinci parti işlevlerini (doğum gününü ve telefon numaranızı kimlerin görebileceğine karar verme) hem de entegre uygulamalarınızın ne tür bir erişimden yararlandığını kapsıyor. Sadece bir dakika sürüyor.

Oturum açarken daha iyi olabilirsiniz

İki faktörlü kimlik doğrulama, can sıkıcı fakat çok temel bir güvenlik pratiğidir. Bununla birlikte yeni bir makineden oturum açtığınızda, muhtemelen banka hesabınız ve e-postanız gibi şeyler için zaten kullanmakta olduğunuz bir özellik olan metin aracılığıyla aldığınız bir kodu girmeniz gerekir. Bu, kullanıcıların şifrenize sahip olsalar bile hesabınıza erişmelerini önlemeye yardımcı olur. Bunu Facebook hesabınızdaki “Ayarlar” a giderek “Güvenlik ve Giriş” bağlantısını tıklayarak açabilirsiniz. Etkinleştirmeniz gereken iki faktörlü kimlik doğrulaması için bir giriş görürsünüz.

Ayrıca, bir kullanıcı tanınmayan bir makineden giriş yapmaya çalıştığında bunu size bildirecek uyarıları da ayarlayabilirsiniz. “Tanınmayan girişler hakkında uyarılar al” başlığı da aynı “Güvenlik ve Giriş” menüsündedir.

Başkalarının bilgisayarından Facebook’a girmeyin!

Genel olarak yabancı bir bilgisayardan Facebook hesabınıza giriş yapmak da kötü bir fikir. Bu, çoğu kişinin telefonlarında uygulamaya erişemediğinde ortaya çıkan bir sorun.

Facebook Gizlilik Ayarları

Bir şeyler yayınladığınızda bunu kimlerin göstereceğini belirlemelisiniz.

Akıllı telefon güvenliğinden vazgeçmeyin!

Telefonunuz, tıpkı bir bilgisayarda olduğu gibi, kötü amaçlı yazılım veya virüsleri kabul etmez. Ancak bu, akıllı telefonların verilerinizi koruma konusunda daha iyi olduğu anlamına gelmez. Uygulama erişimini kapatmak ve iki faktörü etkinleştirmek gibi şeyler yapmak için uygulamanın hemen hemen tüm güvenlik ayarlarına erişebilirsiniz.

Paylaştığınız şeyleri kimlerin görebileceğini belirleyin!

Muhtemelen Facebook üzerinden paylaştığınız şeyleri kimlerin üzerinde kontrol ettiğinizi biliyorsunuzdur. Bununla birlikte hesabınız hakkında sizin bilginiz dışında olabilecek başka şeyler de vardır. Örneğin arkadaş listenizi herkese açık olarak ayarlayabilirsiniz. Bu, rastgele bir kişinin bağlandığınız kişilerin listesini görebileceği anlamına gelir.

Facebook ayrıca yüz tanıma yazılımını yüklendiğinde bunu fotoğraflara da uygular. Bu sayede kullanıcılar sizi bir başkasının yüklemesine rağmen fotoğraflarda etiketlemelerini önerebilir. Bunu “Diğer Ayarlar” altındaki “Gizlilik Kısayolları” menüsü ile kapatabilir ve ardından “Yüklediğiniz gibi görünen fotoğraflar yüklendiğinde etiket önerilerini kim görür?” Bu seçeneği göremeyebilirsiniz, çünkü tüm hesaplar buna sahip değildir.

Gönderinizi iyice silin!

Facebook’un geçmişten gelen anıları servis etme yeteneği, bebek resimleri veya tatil videoları gibi şeyler gösterdiğinde harika olabilir. Ancak geçmişinizle ilgili ayrıntılı bir kayıt bırakarak, konumlarınızla etiketlenmiş fotoğraflar ve artık kabul etmediğiniz bir zihniyetten yapılan yorumlar da sizi rahatsız etmeye geri gelecektir. Sağ üst köşedeki oku tıklatarak ve “Sayfadan Sil” i seçerek gönderileri tek tek kaldırabilirsiniz.

TechCrunch’tan kıdemli teknoloji muhabiri John Biggs, hesabından geri dönen ve eski içeriği silen bir senaryo yazdı. Böylece, platformdaki yarı-gerçek zamanlı etkileşimlerin keyfini tüm bu kişisel kırıntıları bırakmadan hala devam ettirebiliyorsunuz.

Hala Facebook’u silmek istiyorsan!

Tüm bunlardan sonra hâlâ büyük mavi banttan kaçmak istediğinizden eminseniz, ilk adım genellikle devre dışı bırakılır. Bu da hem kamuya hem de arkadaşlarınıza ait Facebook aramalarından görünmez olmanız anlamına gelir. Bununla birlikte Şirket, hesabınızı kayıtlı tutar. İsterseniz daha sonra yeniden etkinleştirebilirsiniz. Bu seçenekle Facebook ızgarasında hâlâ çok şey vardır ancak içeriğinizin bir kısmı örneğin gönderilen mesajlar ve konuşmalar etrafta dolaşıyor olsa da aktif değilsinizdir.

Hesabınızı silmek daha fazla taahhüt gerektirir

Bu sayfaya giderek hesabınızı silebilirsiniz. Bunu yaptığınızda, birkaç gün beklemek zorunda kalacaksınız ve bu süre zarfında giriş yaparsanız silme talebiniz iptal olur. Hesabınıza geri dönüş yok. Ancak yine de kişisel bilgilerinizle artık ilişkilendirilemese de bununla ilgili bazı şeyler Facebook sunucularında kalabilir.

Eğer bu rotaya gidecekseniz ve içeriğinizin tamamını internet ağına girmeden önce indirmek isterseniz Genel Hesap Ayarları menüsüne girebilir ve “Facebook verilerinizin bir kopyasını indirebilirsiniz” seçeneğini tıklayabilirsiniz. Burada, tüm resimlerinizi ve güncellemelerinizi, hizmeti ne kadar süreyle kullandığınıza bağlı olarak gigabaytlık veri olabilir.

Çeviren

Şevki Işıklı

Kaynak: www.popsci.com/21 Mart 2018.
Facebook Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir